Regenwater opvangen via het dak? Zo pak je het aan.

Wat is regenwaterrecuperatie en hoe werkt het?
Regenwaterrecuperatie voor planten - BMI Belgium

Regenwater opvangen via het dak? Zo pak je het aan.

Regenwater... een kostbaar goed dat letterlijk uit de lucht valt en ons gratis ter beschikking staat. Het zou dan ook zonde zijn om daar geen gebruik van te maken. Je kan er huishoudtoestellen op aansluiten en het gebruiken voor je tuinonderhoud. Maar hoe pak je dit best aan? Welke voorzieningen moet je treffen? En welk type dak is het best geschikt? We geven je met plezier wat meer info.

Wat is regenwaterrecuperatie en hoe werkt het?


De definitie luidt als volgt: “regenwater opslaan om het vervolgens te gaan hergebruiken voor allerhande toepassingen”. Over het algemeen vangen de dakvlakken van de woning het hemelwater op. Om dat water te hergebruiken zijn volgende zaken noodzakelijk: een filter, een reservoir en een pomp.

Het reservoir, beter gekend als 'regenwatertank', bevindt zich boven- of ondergronds en is voorzien van een voor- en nafilter. Deze filters voorkomen dat bladeren of slib in de watertank komen en elimineren schadelijke chemicaliën en bacteriën. De pomp leidt het water naar de juiste aftap-punten: de wasmachine, het toilet, de tuinslang, etc.


Bitumendaken meer dan geschikt


Heeft jouw huis een plat dak of licht hellend dak? Dan hebben we goed nieuws! Beide zijn ideaal voor waterrecuperatie. Enkel het type waterdichting is cruciaal om efficiënt aan regenwaterrecuperatie te doen. We raden je aan om te kiezen voor een bitumineuze waterdichting. Deze hoogwaardige dakmembranen zijn uiterst geschikt. Alle onze BMI-bitumendakbanen worden continu getest om te voldoen aan de normen en zijn bovendien duurzaam.

Wie een volledig nieuw dak legt en aan regenwaterrecuperatie wil doen, houdt er best rekening mee dat een groendak minder geschikt is. Het water dat dit type dak opvangt, is dan eerder voor de plantjes bestemd. Wie een ouder dak omvormt, laat dit best even nakijken door een dakprofessional.
Zo ben je zeker dat de waterdichting nog in goede staat is.

Regenwaterrecuperatie - BMI Belgium

Oneindig veel voordelen en goed voor je waterfactuur


Het grootste voordeel haalden we hierboven al eens aan: regenwater staat ons in tegenstelling tot leidingwater gratis ter beschikking. Wist je dat een gezin van 4 personen gemiddeld 348 liter water per dag verbruikt? De helft van dit water kan je dankzij jouw regenwaterrecuperatiesysteem gratis krijgen. Dit is niet alleen goed voor het milieu aangezien drinkwater schaarser wordt, maar je bespaart ook heel wat op je waterfactuur.

Regenwater is ook veel zachter waardoor je jouw huishoudapparaten beschermt tegen kalkaanslag. De auto wassen, de schoonmaak, het toilet doorspoelen, het gazon en de plantjes besproeien dat doe je voortaan met gerecupereerd regenwater.