Je dak renoveren? Ga zoals Peter voor een groendak!

6 juni 2023 - World Green Roof Day
BMI Icopal - Groendak afdichting

Je dak renoveren? Ga zoals Peter voor een groendak!

6 juni 2023 is World Green Roof Day, het wereldwijd in de kijker zetten van groene daken en hun vele voordelen voor mens en natuur. Is jouw dak aan vervanging toe? En ben je bovendien op zoek naar een duurzaam alternatief dat haar steentje bijdraagt tot het milieu? Zoek niet langer! Ga net zoals Peter voor een groendak met onze BMI-materialen. Ontdek hieronder hoe zijn dakrenovatie verliep, waarom hij voor dit type dak koos en welke producten hij heeft gebruikt. Voor je het weet, heb je zelf een groendak liggen.


Extensief versus intensief groendak


Voor we specifieker ingaan op de keuze van Peter, leggen we eerst even het verschil uit tussen een extensief en intensief groendak. Een extensief groendak is vooral begroeid met mossen, vetplanten en kruiden die niet veel onderhoud vergen. Dit type dak is nauwelijks beloopbaar en is een stuk lichter dan een intensief groendak. Intensieve groendaken, ook gekend als daktuinen, zijn beloopbaar en hebben een zwaardere dakconstructie.


Traditionele woningbouw én hedendaagse architectuur


Peter woont samen met zijn gezin op het platteland in de buurt van Luik. Hun woning in fermettestijl dateert uit de jaren 1800 en was aan verbouwingen toe. In 2016 besloot Peter om de woning volledig te renoveren en de traditionele woningstijl te combineren met hedendaagse architectuur. Samen met de architect werd er besloten om de bijbouw te voorzien van een extensief groendak, ook gekend onder de naam sedumdak. Visueel een mooi plaatje met een ecologisch karakter.

World Greenroof Day 1


Waarom Peter specifiek voor een sedum groendak koos?


De woning van Peter en zijn gezin bestaat zowel uit een hellend dak als een plat dak. Op beide daktypes kan je een groendak aanleggen, maar weet dat de hellingsgraad maximaal 30 graden mag zijn. Peter koos om meerdere redenen een sedumdak. Hij wou vooral de levensduur van het dak verlengen. Dankzij de beschermende werking van de vegetatie wordt deze namelijk verdubbeld.


Ook de biodiversiteit wordt versterkt. Veel insecten zoals bijen, vlinders, kevers en spinnen vinden hun plekje op begroeide daken. Verder dempt dit type dak contactgeluid van onder andere regen, hagel, vogelpootjes en ander getrippel. De thermische isolatie van het groendak beschermt tegen warmte en koude. In de winter blijft het binnen aangenaam warm in je woning, in de zomer lekker koel.


Peter had één grote uitdaging en dat was de periode van plaatsing. Je houdt best rekening met de manier waarop je vetkruid plaatst. Dit kan namelijk enkel in de maanden maart of september, zoals bij de aanleg van een gewone tuin. Qua onderhoud moet hij 1 keer per jaar het onkruid (laten) verwijderen.


Welke producten heeft Peter gebruikt?


Groendaken bestaan in alle maten en vormen maar het succes hangt af van een goede
wortelwerende dakafdichting. Peter koos voor ons Icopal-productgamma om zijn groendak aan te leggen. Het extensief groendaksysteem is licht in gewicht en is op bijna alle onderconstructies toe te passen. Het gebruikte dampscherm is zelfklevend en scheurvast. De onder- en toplaag garanderen waterdichting en zijn wortelwerend. Peter geniet ten volle van zijn mooie en ecologische dakbedekking.

World Greenroof Day 2