BMI Belgium produceert enige betondakpan van Belgische makelij

In tijden van Covid neemt het belang van een 'Made In Belgium' bouwproduct toe.
Betondakpan Horizon BMI Belgium

BMI Belgium produceert enige betondakpan van Belgische makelij.

BMI Belgium breidde onlangs het bestaande assortiment uit met vier nieuwe betondakpannen. Die betondakpannen zijn niet enkel goed voor het milieu, maar ook op en top Belgisch.

Het productieproces van deze betondakpan vindt namelijk van A tot Z plaats in Tessenderlo en is zo de enige betondakpan op de Belgische markt die volledig op eigen bodem geproduceerd wordt. Daarnaast wordt het productieproces met louter lokale werknemers tot stand gebracht.

Een volledig Belgisch bouwproduct is niet enkel belangrijk voor de lokale economie, maar het biedt ook een Belgische kwaliteitsgarantie, een korter en bijgevolg ecologischer transportproces en verzekerde logistieke afhandeling. Actueler dan ooit na de gekende gevolgen van de Covid pandemie en het in 2020 versperde Suezkanaal. 

De vier nieuwe betondakpannen Horizon, Brugse pan en de immer populaire Sneldek van BMI Belgium worden van bij het mengen van de grondstoffen tot bij het verpakken van de pannen in Tessenderlo geproduceerd.

"Wij zijn vandaag nog de enige speler op de Belgische markt die betondakpannen aanbiedt die volledig op eigen bodem geproduceerd worden." Geert Speelmans, Head of Business Operations bij BMI Belgium


Dit biedt volgens BMI Belgium belangrijke én unieke voordelen voor alle betrokken partijen.  


Een Belgisch bouwproduct: betere kwaliteit en korte keten  

Eerst en vooral schept deze Belgische betondakpan lokale werkgelegenheid: alle werknemers wonen in de buurt van de productiefabriek in Tessenderlo. De kwaliteitsstandaard in België voor de productie van de pannen is daarnaast heel hoog, wat een enorme meerwaarde biedt ten opzichte van geïmporteerde pannen. Ten derde is de kortere transportafstand van Tessenderlo naar Belgische afzetters een pak ecologischer dan bij geïmporteerde pannen en is er zo bovendien ook steeds meer zekerheid dat het product op tijd afgeleverd wordt.

Veel Belgische grondstoffen 

Het Belgische karakter komt niet enkel tot stand door het lokale productieproces, een groot deel van de grondstoffen is ook van Belgische bodem. Zo komt de verf uit Vilvoorde, het cement uit Doornik en de ontkistingsolie uit Lummen. Het zand wordt ontgonnen in Nederland, maar op een ecologische manier tot bij ons gebracht.

 

"Uniek hier is dat het zand via een schip aangeleverd wordt. Bij concurrenten vindt het transport van het zand veelal over de weg plaats. Eén schip zand komt overeen met ongeveer 100 vrachtwagens, wat toch ook een belangrijke impact heeft op het duurzame karakter van onze betondakpannen en voor minder belasting van het wegennet zorgt." Geert Speelmans, Head of Business Operations bij BMI Belgium

 

Duurzaam bouwproces 

Wie duurzaam wil bouwen, kiest dan ook voor een bouwproduct dat op een duurzame manier vervoerd wordt en niet de halve wereld afreist voor het op een werf terecht komt. Maar ook een milieuvriendelijk bouwproces en natuurlijke bouwmaterialen dragen bij tot een duurzaam karakter van een bouwproduct.

De productie van een betonnen dakpan stoot zo 50% minder CO2 uit dan andere dakbedekkingsmaterialen. De pannen worden in efficiënt verwarmde uithardingskamers gedroogd op lage temperatuur waardoor de productie van de pannen minder energie vraagt. In het productieproces wordt er ook gebruik gemaakt van biologisch afbreekbare ontkistingsolie. Dakpannen die aan het einde van hun levensduur beland zijn, kunnen bovendien heel eenvoudig gerecycleerd worden in andere betonproducten en zo bijdragen aan de circulaire economie. De betonnen dakpan bestaat daarnaast uit zuivere, natuurlijke grondstoffen.  

 

"Bovendien is er in Tessenderlo een nullozing op vlak van productiewater en is er een regenwaterinstallatie dat hemelwater opvangt om te gebruiken in het productieproces. Vorig jaar hebben we een installatie geplaatst die 100.000 liter kan bufferen." Geert Speelmans, Head of Business Operations bij BMI Belgium

 

Populair bij de particulier én projectbouw 

Volgens BMI Belgium is een op en top Belgische betondakpan van groot belang. Niet enkel de Belgische particulier houdt ervan, de betondakpan is ook een populair dakbedekkingsmateriaal in de projectbouw omwille van de snelle plaatsing en de prijs.

 

"Het is belangrijk dat zowel de particulier als de andere betrokken partijen zich bewust zijn van het milieuvriendelijke en Belgische aspect van de betondakpan en er de vele voordelen van leren kennen." Geert Speelmans, Head of Business Operations bij BMI Belgium

 

De Belgische betondakpan past bovendien mooi binnen de nieuwe entiteit BMI Belgium, met een sterke lokale sales organisatie en een product dat op eigen bodem geproduceerd wordt.

 

"Een duurzaam product dat in eigen land geproduceerd wordt, biedt voor onze nieuwe BMI Belgium entiteit toch een extra meerwaarde." Geert Speelmans, Head of Business Operations bij BMI Belgium