Meest voorkomende dakvormen

Hieronder zetten we de meest voorkomende dakvormen op een rij.

Meest voorkomende dakvormen

Bijzondere dakvormen

De architect kan volop variëren met dakvormen: gebogen daken, hol, bol, dubbel gebogen, scheluwe daken, koepels, tonvormen, ronde daken, gesegmenteerde daken en gevelbekleding. De dakpannen van BMI Monier lenen zich goed voor het uitvoeren van zulke bijzondere dakvormen.

De mogelijkheden zijn eindeloos, als de architect maar rekening houdt met de specifieke eigenschappen van de dakpanmodellen. BMI Belgium adviseert u hierbij graag.

Basisregels

Met als doel, het opleveren van een goede regen- en winddichting en een duurzaam en waterdicht dak, stelde BMI drie basisregels op .

Deze gelden voor de meeste dakpanmodellen :

 1. De dakpannen liggen altijd in parallelle rijen vanaf de nok naar de dakvoet;de pannenrij kan bij toepassing van gegolfde dakpannen naar boven of naar beneden niet breder of smaller uitlopen. Bij vlakke dakpanmodellen waaronder is het wel mogelijk om van bouwmuur naar bouwmuur op een gesegmenteerd dakvlak de dakpannen ‘door te dekken’ zonder dat er hoek- en/of kielkepers worden toegepast.

 2. Taps toelopende daken met gegolfde dakpannen zijn alleen mogelijk door het verzagen van de dakpannen aan de zijkanten van het dakvlak. De zijkanten eventueel afwerken met een verholen goot of een noordboom of een kielkeperconstructie.

 3. De minimale dakhelling is afhankelijk van het dakpanmodel. Als de dakhelling ergens op het dak kleiner is dan aangegeven in onze verwerkingsvoorschriften en/of BRL 1513, dan moet een waterkerend onderdak aangebracht worden, zodat eventueel lekwater buiten de constructie wordt afgevoerd. Vraag eventueel advies aan onze afdeling Dakservice.

Ontwerpvoorwaarden

Hieronder beschrijven we voor de meest voorkomende bijzondere dakvormen de voorwaarden om een waterdicht en duurzaam dak te ontwerpen.

 • In de dakbreedte gebogen vormen en koepelvormen zijn mogelijk door het dak in segmenten op te delen met noordboom en/of kielkepers. Als u geen hoek- of kielkepers wilt toepassen, zijn er, afhankelijk van dakhelling en bouwstraal, mogelijkheden door de toepassing van de vlakke dakpannen.

 • Spitse koepels zijn mogelijk als de dakhelling van de top meer dan 15° bedraagt. De pannenrijen moeten parallel aan elkaar lopen van nok naar dakvoet.

 • Ronde, tonvormige daken zijn mogelijk door het bovenste dakgedeelte, waar de dakhelling minder is dan 15°, af te werken met een ander materiaal, zoals zink of koper.

 • Spitse tondaken, volledig afgewerkt met dakpannen, zijn mogelijk als de dakhelling van de top meer dan 15° bedraagt. De pannenrijen moeten parallel aan elkaar lopen van nok naar dakvoet.

 • Scheluwe en dubbel gebogen daken zijn mogelijk, op voorwaarde dat de dakhelling op elk punt van het dak groter is dan 15°. Voor extra voorzieningen hiervoor aan de onderdakconstructie kunt u advies vragen aan onze afdeling Dakservice.

Maatvoering

Kijk goed naar onderstaande maten, deze zijn essentieel om zeker te zijn van goede sluiting van de dakpannen:

 • De straal van een bol dak moet groter zijn dan 5 m (zie tabel getoogde daken). Bij bolle dakvlakken met een grote straal kan soms de benodigde kromming worden bereikt door het plaatselijk ophogen van de tengels of sporen;

 • De straal van een hol dak moet groter zijn dan 1 m;

 • De dakpannen kunnen schuin op het dak worden gelegd. De maximale afwijking van de kortste lijntussen goot en nok mag naar links 7° bedragen en naar rechts 10°. Bij grotere afwijkingen zijn extra maatregelen noodzakelijk;

 • Het rond doordekken is afhankelijk van de dakhelling, de bouwstraal en het gekozen platte dakpanmodel;

 • Ronde daken met een heel korte straal kunnen gedekt worden door gebruik te maken van skegpannen. Dit zijn speciaal geproduceerde hulpstukken waarbij de zijsluitingen taps naar elkaar toe lopen. Zo kan eenvoudiger een cirkelvormige baan worden gedekt. De skegpannen produceren we op projectbasis. Bent u geïnteresseerd? Neem dan contact op met de afdeling Dakservice.