Een groendak aanleggen, meer dan een tuin op het dak

Groendaken meer dan een tuin op je dak

Of het nu om nieuwbouw of renovatie gaat, een groendak is altijd een goede oplossing. Timo Clerkx van BMI Icopal weet waarom consumenten en bedrijven steeds vaker voor een groendak kiezen. Het heeft tal van voordelen én de installatie kan op de meeste types daken, zelfs op een helling tot 30°!

Welke types groendaken bestaan er?

Een groendak is een meerlagige dakconstructie waarbij de toplaag bedekt is met beplanting. Je kan twee grote groepen onderscheiden: intensieve en extensieve groendaken. De intensieve groendaken vragen de grootste aanpassingen. We spreken hier van een echte daktuin, met struiken, gras, beplanting en wandelpaden. De onderconstructie moet het gewicht van een groendak kunnen dragen, want alleen al de teelaarde weegt gigantisch veel. De extensieve groendaken zijn begroeid met mos of sedum, al dan niet aangevuld met kruiden, en zijn niet bedoeld om op te lopen. Zo krijg je een mooie begroeiing met toch maar een beperkt gewicht.

"Groendaken vereisen een speciale opbouw, waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor een goede wortelwerende dakafdichting.", raadt Timo Clerkx aan.

Waarom een groendak aanraden?

Groendaken hebben een ecologisch effect. De planten schermen de zon af waardoor het dak geen rechtstreekse warmte opneemt. De perfecte isolatie in de zomer, want zo houden particulieren en bedrijven het makkelijker fris binnen. Het dak zelf is ook beter beschermd tegen weer en wind en kan zo langer de tand des tijds doorstaan. Groendaken helpen de biodiversiteit in de steden een handje. Je kan er bijvoorbeeld bijen mee aantrekken en zo de populatie weer doen groeien.

Aan de andere kant leggen de meeste steden en gemeenten strenge regels op over het opvangen van regenwater om te vermijden dat het te snel in de riolering terechtkomt. Als particulieren of bedrijven geen waterput hebben, dan biedt een groendak de ideale oplossing. Zo kan een extensief groendak tussen 25 en 35 liter water per m² bufferen. Zo komt het water vertraagd in de riolering terecht en stroomt een deel van het water zelfs niet naar beneden.

"Ook esthetiek speelt mee. Een groendak ziet er fantastisch uit.", weet Timo Clerkx.

Niet alleen uit duurzaamheidsoverwegingen zoals waterbuffering, isolerende waarde, langere levensduur van het dak en luchtzuiverende werking, maar ook uit esthetische overwegingen wordt meer en meer aan een groendak gedacht.

Theoretische of praktische vragen over de aanleg van groendaken? Kom naar een opleiding plat dak in de BMI Academy.