Eva De Smet

Geïntegreerde zonnepanelen zijn de toekomst

Dankzij BMI Monier gaan hoog rendement en esthetische look hand in hand
Download als .pdf
Monier VI90 en Tuile Plat vulkaanzwart

Leer meer over geïntegreerde zonnepanelen in de BMI Academy

De opmars van zonnepanelen is niet te stuiten. Zeker nu ze betaalbaarder zijn en dus toegankelijk voor een groter publiek. Bovendien zien ze er ook al een pak beter uit dan vroeger. “Geïntegreerde zonnepanelen bieden tal van voordelen én zien er goed uit. Dat esthetische aspect wint meer en meer aan belang”, zegt Daan de Mooij van BMI Benelux.

 

De vraag naar zonnepanelen blijft stijgen, zowel in België als Nederland. En dat is logisch, gezien de evolutie van de technologie en de mogelijkheden die zonne-energie biedt. “Zonne-energie is een rendabele technologie die heel goed werkt. Het is ook een pak betaalbaarder geworden. Je bent niet langer afhankelijk van premies van de overheid om zonnepanelen te installeren op je dak. Bovendien vragen ze, in tegenstelling tot andere energiezuinige maatregelen, weinig of geen onderhoud. Eén keer om de paar jaar reinigen is voldoende.”

Mooier en functioneler

Innovaties in zonne-energie draaien vooral om een hoger rendement én een meer esthetische look. “Zonnepanelen zijn betaalbaar, dus het mag er ook allemaal wat mooier uitzien, vinden de klanten. Dat verklaart de stijgende vraag naar geïntegreerde zonnepanelen. Het prijsverschil met niet-geïntegreerde is quasi onbestaande in vergelijking met enkele jaren geleden.”

Wat zijn de voordelen van geïntegreerde zonnepanelen? “Je dak ziet er beter uit omdat ze in je dak zitten in plaats van erop. Bovendien voeg je geen extra gewicht toe aan je dakconstructie. Ten slotte is het ook functioneler: bij niet-geïntegreerde panelen moet je een constructie doorheen de dakpannen maken waardoor je pannen sneller kapot kunnen gaan of er meer risico is op waterinfiltratie. Dat is bij geïntegreerde zonnepanelen niet het geval. Bovendien kan je bij geïntegreerde systemen de bekabeling beter beschermen.”

“Een argument voor niet-geïntegreerde zonnepanelen is de iets lagere prijs en het feit dat ze iets beter ventileren. Maar beide argumenten zijn intussen achterhaald. Wij monteren onze geïntegreerde zonnepanelen, die voorzien zijn van ventilatieopeningen, op de panlatten waardoor het verlies aan ventilatie verwaarloosbaar is.”

Voordelen als dakwerker

Niet enkel de klant heeft baat bij kiezen voor geïntegreerde systemen. De geïntegreerde zonnepanelen van BMI bieden ook heel wat voordelen aan dakwerkers. “Onze systemen vervangen de dakbedekking. Je kan dus de zonnepanelen bevestigen zonder ook maar één aanpassing aan de onderdakconstructie te hoeven doen. Het Monier Monier PV Premium systeem heeft als voordeel dat het geplaatst kan worden net zoals een dakpan, terwijl je bij het universeel indaksysteem PV InDax van boven naar beneden kunt werken. Ten slotte zijn alle aansluitingen afgestemd op het verwerken met dakpannen. Er komt dus geen extra zaagwerk aan te pas.”

 

Ben je geïnteresseerd om je kennis over de geïntegreerde zonnepanelen van BMI nog verder uit te diepen? Bekijk dan de opleidingen van onze BMI Academy .