Eva De Smet

Groendaken, meer dan een tuin op je dak

Wat moet je weten over groendaken? Ontdek alle mogelijkheden en voordelen
Download als .pdf
Green roof

Wat moet je weten over groendaken? Ontdek alle mogelijkheden en voordelen

Groendaken worden populairder. Er zijn dubbel zoveel vierkante meters groendak tegenover een paar jaar geleden, merken we bij BMI Benelux. Ervaringsdeskundige Peter Gielis weet waarom consumenten en bedrijven steeds vaker voor een groendak kiezen. Het heeft tal van voordelen én de installatie kan op de meeste types daken, zelfs tot een helling van 30 graden.

Welke types groendaken bestaan er?

Peter Gielis:“Je kan twee grote groepen onderscheiden: intensieve en extensieve groendaken. De intensieve groendaken vragen de grootste aanpassingen. We spreken hier van een echte daktuin, met struiken, gras, beplanting en wandelpaden. Alleen al de teelaarde weegt gigantisch veel. De extensieve groendaken noemen we ook wel de lichtgewichtgroendaken, omdat die maar 8cm dik zijn: een waterabsorberende mat van zo’n 4cm en een even dikke laag aardsubstraat. Je vult ze met sedumplantjes die tot 8cm hoog kunnen worden. Zo krijg je een mooie begroeiing, met toch maar een beperkt gewicht. We spreken van 55 à 65 kg per vierkante meter.”

 

Luchtfoto van dakterrassen met groendak met op verschillende niveaus op een gebouw in stedelijk gebied

Kan een groendak ook op een hellend vlak?

“Natuurlijk is een plat dak het meest ideale. Maar met bijkomende maatregelen is ook een hellend dak geschikt voor beplanting. Welke extra’s je moet voorzien hangt af van de sterkte van de helling. Is die minder dan 20 graden, dan heb je voldoende aan een traliemat om de grond bij elkaar te houden. Je moet ook een bodemversterker voorzien tot de plantjes wortels hebben gevormd. Als dat is gebeurd, dan houden die wortels de grond samen.”

 

“Zit je met een helling groter dan 20 graden, dan wordt het lastiger om te voorkomen dat je hele daktuin naar beneden glijdt. Daarom beperken we daktuinen tot een helling van 30 graden. Bij een hellingsgraad tussen 20 en 30 graden installeer je dakprofielen of voorzie je steunpunten op de dakconstructie om afglijden te voorkomen.”

 

Groen dak 

Waar moeten klanten op letten als ze kiezen voor een groendak?

“Net zoals bij elke tuin, vraagt een groendak onderhoud. Gebeurt dat niet, dan groeit er onkruid. Zeker omdat zaden van overal tot op het dak vliegen. Maak je klanten dus duidelijk dat een groendak makkelijk bereikbaar moet zijn voor onderhoud. Bij droog weer moeten ze de daktuin besproeien. Sommige matten kunnen tot 20 liter water per vierkante meter bevatten. Als dat uitdroogt, dan is het moeilijk om de planten groen te houden. De ligging speelt ook een rol: begin niet aan een groendak als het amper zonlicht krijgt.”

 

“Als je klant laat weten dat de planten niet meer groeien, pols dan eens naar het onderhoud. Meestal komen die vragen na de winter of de zomer, de moeilijkste periodes voor plantenonderhoud. Als het aardsubstraat van een extensief groendak (gedeeltelijk) weggespoeld is, kan er niets groeien. Soms moet je ook wat sedumplantje bijzaaien. Dit doe je eenvoudig door stekjes te maken van bestaande sedumplantjes.

 

Waarom een groendak aanraden?

“Groendaken hebben een ecologisch effect. De planten schermen de zon af, waardoor het dak geen rechtstreekse warmte opneemt. De perfecte isolatie in de zomer, want zo houden particulieren en bedrijven het makkelijker fris binnen. Het dak zelf is ook beter beschermd tegen weer en wind en kan zo langer de tand des tijds doorstaan. Groendaken helpen de biodiversiteit in de steden een handje. Je kan er bijvoorbeeld bijen mee aantrekken en zo de populatie weer doen groeien.”

 

“Langs de andere kant leggen de meeste steden en gemeenten strenge regels op over het opvangen van regenwater om te vermijden dat het te snel in de riolering terechtkomt. Als particulieren of bedrijven geen waterput hebben, dan biedt een groendak de ideale oplossing. Zo kan een extensief groendak tussen 25 en 35 liter water per m2 bufferen. Zo komt het water vertraagd in de riolering terecht en stroomt een deel van het water zelfs niet naar beneden.”

 

“Ook esthetiek speelt mee. Een groendak ziet er fantastisch uit. Zeker als de architect direct een groendak meeneemt in het ontwerp.”

 

Ben je geïnteresseerd om je kennis over groendaken nog verder uit te diepen? Bekijk dan de opleidingen van onze BMI Academy .