Eva De Smet

Krijg geen verrassingen op je dak met deze daksysteemcomponenten

Je bent nooit te ervaren om bij te leren.
Download als .pdf
Wakaflex aansluiting

Krijg geen verrassingen op je dak met deze daksysteemcomponenten

Je bent nooit te ervaren om bij te leren. Daarom deelt Daan de Mooij, Productmanager Roof System Components bij BMI Benelux, zijn visie over waar je allemaal rekening mee kan houden bij daksysteemcomponenten.

 

Je dakbedekking verschilt in eerste instantie naargelang je werkt met een plat of hellend dak. Daan: “Platte of licht hellende daken kan je bedekken met bitumineuze of kunststof (synthetische) dakbedekking, die gebrand of gelast wordt aan de ondergrond. Deze oplossingen zijn handig voor oppervlaktes van honderden tot duizenden vierkante meter, zoals loodsen of opslagcentra. Waar je bij platte daken op kan letten is de ontluchting, ventilatie en waterafvoer, de aluminium omlijsting, de veiligheid bij installatie en onderhoud en het voorzien van lichtkoepels.”

 

Bij een dakhelling vanaf 15 graden kies je beter voor dakpannen. Daan: “Of je nu kiest voor beton, keramiek of staal, alle materialen hebben een eigen specifieke charme en uitstraling. Beton is een duurzame oplossing en bovendien 100% recycleerbaar. Door het persen en de manier van afwerking ben je met keramiek weer vrijer qua vormen. Staal is dan weer veel lichter en ideaal om een traditionele uitstraling te geven aan het dak van bijvoorbeeld een bungalow, zonder de dakconstructie extra te belasten.”

 

BMI Monier is gespecialiseerd in hellende daken en innoveert voortdurend met nieuwe producten. Producten die makkelijker te verwerken zijn en bijdragen aan het dak als waterkerende laag. Onder het motto ‘Met een dakpan alleen maak je geen dak’ biedt BMI Monier onder andere de volgende daksysteemcomponenten aan voor de delen van een dak waar verschillende functies samenkomen en extra aandacht nodig is:

 

  • De nok, noordboom en de kielkeper: Let bij dit gedeelte van het dak vooral op de ventilatiecapaciteit. Die zorgt voor meerdere zaken: dat de vochtophoping tussen je onderdak en dakbedekking goed weg kan, voor drukvereffening door onderdruk en voor het sneller drogen van de dakpannen, zodat je aan de noordkant mos- en algvorming vertraagt. Zo blijft je dakconstructie gezond.
  • De dakvoet: Net als je nok en noordboom dient deze goed te ventileren. Zo krijg je een natuurlijke tocht in de dakspouw, de ruimte tussen je onderdak en de dakbedekking. Bij een lang dak voorzie je best extra dakspouwventilatie. Door de openingen goed af te dichten voorkom je dat er regen, sneeuw of ongedierte binnen kan.
  • De verankeringen: De verankering hangt af van de locatie, oriëntatieen nokhoogte. Bij een hoog appartementencomplex met hellend dak zit je met andere windsnelheden dan bij laagbouw. Bij hoogtes boven de 20 meter dien je beter te verankeren. Ook de ligging - aan de kust of in de Ardennen - beïnvloedt de windsnelheid. Of je omringd bent met hoog- of laagbouw is een factor die de verankering bepaalt. Je kan de nodige verankering zelf berekenen, maar BMI Monier bezorgt je graag advies op maat en een uitgebreid rapport. Als vuistregel geldt dat je met een verankering in dambordpatroon wel goed zit. Zo zien veel Belgen de haken graag zichtbaar zitten over de kop van de pan heen.
  • De onderdakfolie: Terwijl dakpannen zorgen voor een regendicht dak, zorgt de onderdakfolie voor waterdichtheid. De microporeuze film van onderdakfolie laat waterdamp van binnen naar buiten door, maar niet druppels van buiten naar binnen. Vergelijk het met een ademende regenjas.
  • De aansluiting: Op de plaatsen waar je opgaande (metsel)werk aansluit op een dakpan, zoals bij een dakkapel of schoorsteen, moet je een waterdichte aansluiting voorzien. Traditioneel gebeurde dat met lood. Onze loodvervanger Wakaflex is veel makkelijker te verwerken. Bij lood heb je ambachtskennis nodig om bijvoorbeeld de dakpan niet kapot te slaan. Wakaflex kan je met de handen plooien, aandrukken en eventueel narollen. Door het spanningsvrije aluminium gaas vormt het zich goed en via de zelfklevende strook onderaan kan je het makkelijk hechten aan de dakpan. Wakaflex is ook een stuk lichter dan lood, een rol van 5 meter kan zo mee het dak op. Bovendien heb je minder kans op diefstal van je materiaal dan bij lood.
  • De veiligheid: Tijdens de bouwfase werk je standaard met een steigerconstructie. Denk op dat moment ook al aan veiligheidsvoorzieningen voor onderhoud later. Via dakhaken kan je later een musketon met een vallijn bevestigen om te voorkomen dat je uitglijdt of valt bij herstelling van een schouw.

 

Daan: “Wat BMI uniek maakt is dat wij alle producten zelf produceren, waardoor onze daksysteemcomponenten perfect afgestemd zijn op onze dakpannen. Voor we leveren testen we op alle weersomstandigheden in een eigen windtunnel en eigen laboratoria. Daarnaast houden we historische weerdata bij. Door die simulaties kunnen we, naast de 30 jaar productgarantie, garanderen dat onze producten 15 jaar naar behoren blijven functioneren.”

 

Wil je jouw kennis over daken up-to-date houden? Neem een kijkje tussen de opleidingen van de BMI Academy.